Endodonția este specialitatea medicinei dentare ce are în vedere
- prevenirea;
- diagnosticarea;
- tratarea;
- vindecarea;
afecțiunilor pulpei dentare sau ale nervului dintelui, dar și ale ligamentelor de susținere situate în vârful rădăcinii.
Cabinet stomatologic Dr. Anda Cruceru
Endodonția este specialitatea medicinei dentare ce are în vedere
afecțiunilor pulpei dentare sau ale nervului dintelui, dar și ale ligamentelor de susținere situate în vârful rădăcinii.
Dintele este format din smalț, dentină și pulpa dentară. Tratamentul endodontic presupune o succesiune de proceduri ce au ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare, cunoscut și sub termenul de nerv.
Tratamentul endodontic este una dintre cele mai des întâlnite proceduri stomatologice, deoarece foarte mulți pacienți aleg să amâne vizita la stomatolog până în momentul în care este prea târziu, iar infecția a ajuns deja la nervul dintelui.
În cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic este necesar în cadrul unor carii profunde, ce au afectat atât partea superioară a dintelui, cât și pe cea interioară.
Însă, pot exista și alte probleme dentare pentru care este necesar tratamentul endodontic, și anume:
Lăsată netratată, inflamația pulpară va agrava durerea, iar în timp dintele și țesuturile de susținere vor fi distruse. Astfel, singura opțiune va rămâne extracția dentară.
Eliminarea factorului cauzator este primul și principalul scop al tratamentului de canal.
Infecția pulpară apare pe smalțul dintelui în urma unei carii netratate la timp și se extinde în timp până la nervul dintelui.
În momentul în care nervul este afectat, apar durerile dentare din ce în ce mai mari și greu de suportat, astfel că vizita la stomatolog nu mai poate fi amânată.
Este important de precizat faptul că deși tratamentul de canal elimină infecția pulpei dentare, acesta va fi în continuare predispus la alte afecțiuni.
Tocmai de aceea, al doilea scop al tratamentului endodontic este protejarea dintelui cu ajutorului unui material sigilant, procedură numită obturație de canal.
În cazuri complexe, în care dintele a fost distrus foarte mult distrus, solute cea mai bună de restaurare va fi aplicarea unei coroane dentare pentru refacerea acestuia.
Aceasta este și ultima etapă din sistemul de proceduri al tratamemtului endodontic.
Deoarece suntem conștienți de faptul că foarte mulți pacienți sunt îngrijorați de durerea ce se poate resimți în timpul tratamentului de canal, dorim să evidențiem că fiecare procedură are loc doar după ce se administrează anestezia locală.
Astfel, oferim de fiecare data pacientului nostru o experiență ușoară și cel mai important, fără durere.
Între ședințele de tratament, dar și la finalizarea acestuia, există posibilitatea apariției unei sensibilități la nivelul dintelui.
Aceasta poate fi înlăturată prin administrarea unor antiinflamatorare și analgezice recomandate de către medicul stomatolog.
Vizitele la stomatolog nu au fost niciodată mai ușoare și relaxante. Facem tot posibilul ca de fiecare dată cand ne vizitezi să te ajutăm să te simți cât mai bine.
Ne preocupăm mereu de perecționarea echipei medicale pentru a garanta întotdeauna un rezultat perfect funcțional, durabil și estetic pentru pacienții noștri.
Avem întodeauna o deosebită grijă față de protocoalele ce țin de dezinfectarea și sterilizarea cabinetului, dar și a instrumentelor stomatologice. Siguranța pacienților este extrem de importantă.